Andijviestamppot met kruidige gehaktballen, sjalotjes en Faia's verse gemberpuree.

kruidige gehaktballen met

andijviestamppot en sjalotjes


Hoofdgerecht

Voor 4 personen

Smaakmaker: Faia verse gemberpuree

Voedingswaarde p.p.

695 kcal, eiwit 31 g, koolhydraten 64 g, vet 33 g, natrium 725 mg (zout 1,8 g) 

Ingrediënten


2 sneetjes witbrood 

225 ml melk

500 gram (krul)andijvie of frisse sla

400 gram half-om-halfgehakt

2 eetlepels Faia verse gemberpuree

4 eetlepels fijngesneden peterselie

½ theelepel gemalen nootmuskaat

1250 gram kruimige aardappels, geschild

4 eetlepels boter

3 gepelde tomaten (blik)

6 sjalotten

5-8 eetlepels olijfolie

Optioneel: Amsterdams zuur en zoetzure augurkjes

  • Pureestamper

Bereiding


Snijd de korstjes van het brood.

Leg het brood in een diep bord, schenk er 75 ml melk over en laat het zacht worden.

Snijd de andijvie in fijne dunne reepjes en was in koud water tot al het zand verwijderd is.

Kneed het gehakt met Faia verse gemberpuree, peterselie, nootmuskaat, zout en peper.

Knijp de melk uit het geweekte brood. Kneed het zachte brood door het gehakt.

Vorm er 8 gehaktballen van.

Snijd de aardappels in gelijkmatige stukjes.

Voeg zoveel water toe dat ze net onderstaan.

Voeg zout toe en breng aan de kook.

Leg een deksel op de pan en kook de aardappels in circa 20 minuten gaar.

Giet het kookvocht af.

Stamp de puree met 1 eetlepel boter fijn.

Voeg de resterende 150 ml melk toe voor een smeuïge puree.

Roer op een lage warmtebron de andijvie door de puree.

Breng op smaak met zout en peper.

Verhit intussen 3 eetlepels boter in een braadpan.

Braad de gehaktballen rondom goudbruin.

Voeg 100 ml water en de gepelde tomaten toe.

Breek de tomaat met een lepel in kleine stukjes.

Zet de warmtebron lager.

Stoof de gehaktballen gaar met een deksel op de pan in circa 15 minuten.

Draai de gehaktballen halverwege met een tang om.

Snijd de sjalotten in dunne ringetjes en haal ze los van elkaar.

Verhit de olie in een kleine koekenpan.

Bak de sjalotten op middelhoge warmtebron goudbruin. Laat ze uitlekken in een zeef. Bestrooi met zout en peper.

Verdeel de andijviestamppot over 4 grote borden.

Leg per persoon 2 gehaktballen naast de andijviestamppot en schep er wat van de jus bij.

Bestrooi met knapperige sjalotten en serveer de jus en het zuur in aparte bakjes erbij.

Tip: Kook 2 teentjes knoflook met de aardappels mee voor een smaakvolle aardappelpuree.


Bewaartip: Giet de overgebleven sjalottenolie in een afsluitbaar flesje en geef er soep of pastasaus een extra smaakaccent mee.