Q&A MET DE (SMAAK)MAKERS achter Faiafood: Sawari Fresh

Iedere maand publiceren we een mooi gesprek met de mensen achter Faiafood. We spreken dit keer met Arie Havelaar van Sawari Fresh.

 

Ze geven het stokje aan elkaar door met een open vraag aan de volgende. Zo krijgt Faiafood een gezicht, waarvan de contouren zich steeds duidelijker aftekenen: Met de neus van de telers die hun hoogkwalitatieve reststromen afstaan om er weer nieuwe waarde aan te geven. De ogen van de verwerkers, die uien, knoflook en gember tot leven brengen. De tong van de chef, die een culinaire identiteit gaf aan Faiafood. En de mond van foodinfluencers die hun gerechten op smaak maken met Faiafood en de wereld laten weten hoe makkelijk en duurzaam Faiafood is. Dit keer is Arie Havelaar van Sawari Fresh aan het woord.

Deze maand: Q&A met Arie Havelaar van Sawari Fresh

Bij Sawari Fresh International B.V. draait alles om gember en knoflook. Arie Havelaar komt uit een agrarische familie en werkte een groot deel van zijn leven in de aardappelen en de uien. Samen met zijn compagnon Sander Kleinjan startten ze als echte innovators in 2020 het bedrijf. De naam ‘Sawari’ ontleent zich aan de twee voornamen van de eigenaren, de W in het midden verraadt het stille vennootschap van Waterman Onions. De beide heren verenigden hun passie voor knoflook en gember met de roep om innovatieve landbouw. Daarbij willen ze zoveel mogelijk local to local werken om duurzaamheid te waarborgen. Op dit ogenblik wordt in een koude kas Nederlandse gember geteeld, die (vervroegd) in augustus/september geoogst wordt. Daarnaast onderzoeken ze of ze het hele jaar rond klimaatneutraal verse gember kunnen telen en leveren vanuit heel Europa. Dankzij de efficiënte manier van ontvangen, verwerken en verladen van de producten en een internationaal verkoopnetwerk is Sawari Fresh uitgegroeid tot een belangrijke speler voor supermarkten, groothandelaren en industrie verwerkende organisaties.

Sander Kleinjan en Arie Havelaar

Q: Wat is jullie grootste uitdaging?   

A: Eigenlijk zijn we op het ogenblik vooral bezig onze reststromen te optimaliseren. Het sorteren en verwerken daarvan wordt doorgaans handmatig gedaan. Een arbeidsintensief proces, dat precisie vereist om meer bruikbaar product over te houden. We onderzoeken nu of we met AI het hele proces kunnen verbeteren en versnellen. Dat kost wel de nodige investeringen, maar we denken dat we uiteindelijke nog minder hoeven weg te gooien en het restproduct sneller en beter kunnen verwerken. Uiteindelijk komt dat ten goede aan de consument en de planeet.

Q: Waar bestaat jullie reststroom uit en wordt dit allemaal verwerkt in Faiafood?

A: Het gaat om de afwijkende stukken  gember, voornamelijk stukken  die afwijken in vorm of maat, dus stukken die te lelijk zijn om verkocht te kunnen worden. Daarvan worden de best eetbare stukjes in de Faiafood gemberpuree verwerkt. Van de rest wordt sap gemaakt voor de Faiafood gembershotjes. Daar blijft nog een vezelreststroom over, wat gebruikt kan worden in de  kunstvleesindustrie.

“DE UITSTULPJES ( KIEMEN) OP DE GEMBER WORDT OOK WELEENS DE KAVIAAR VAN DE GEMBER GENOEMD”

Q: Zijn er verschillende soorten gember?

A: Er zijn veel verschillende soorten gember. De mildste soort komt uit China, Brazil en Peru zijn de wat pittigere varianten. Er is ook een groot verschil  in pittigheid tussen verse en gedroogde gember. Gedroogd wordt de gember wat sterker van smaak. Je kunt zelfs de bladeren en de steel van de gember gebruiken. Hoe dichter bij de wortel hoe pittiger de gember wordt.

“NA CORONA IS DE BELANGSTELLING VOOR GEMBER ENORM TOEGENOMEN”

Q: Wat is jullie toekomst met Nederlandse gember?

A: Momenteel telen we bij twee tuinders in de koude kas, in Limburg en in Zeeland. Het ziet er veelbelovend uit, maar na de oogst in augustus, weten we pas hoe we dit verder gaan ontwikkelen. In principe kunnen we van augustus tot in januari gember van Nederlandse bodem leveren. Afhankelijk van de energieprijzen zal de volgende stap zijn om te onderzoeken of we ook in verwarmde kassen gaan telen. We willen natuurlijk zoveel mogelijk lokaal werken, dus waar we gember kunnen afzetten, proberen we ook te telen. Biologisch is voor ons heel belangrijk. Als we in Nederland telen, hebben we dat helemaal zelf onder controle.

Q: Hoe zie je de toekomst met Faiafood?

A: We kunnen wel zeggen dat wij een van de meest enthousiaste initiators zijn geweest om reststromen samen met andere partijen te verwaarden. We hebben daar altijd in geloofd en dat blijven we doen. We hebben wel echt merkenbouw en marketing nodig om het product goed uit te leggen aan de consument en de supermarkt die het verkoopt. Dat kost tijd, maar  ik ben er van overtuigd dat we iets hebben gecreëerd dat aanslaat. Ik zie ook nog meer mogelijkheden om het assortiment uit te breiden eventueel met reststromen van nog andere producten.

Q: Estafettevraag van Anne-Marie Otter (van My happy Kitchen): Is het nodig om gember te schillen als je het pureert?

A: Gember hoef je niet te schillen. Wij wassen de buitenkant zorgvuldig en dan kunnen de schillen prima mee verwerkt worden. Thuis kan je dat ook zo doen. De schil bevat veel voedingsstoffen. Dit geldt voor zowel de biologische als de reguliere gember.

Q: Wat zou je aan Sandra Zuiderduin, journalist redacteur gespecialiseerd in gezonde voeding, willen vragen?

A: Er is veel bekend over de gezondheidsvoordelen van gember. We zijn nu in een samenwerkingsverband aan het onderzoeken welke claims we wetenschappelijk kunnen onderbouwen, zoals de ontstekingsremmende werking. Wat is jouw ervaring met onderbouwde claims van gember?

Volgende maand publiceren we een interview met Sandra Zuiderduin, journalist redacteur gespecialiseerd in gezonde voeding.

Kom in contact

Faiafood ontwikkelt hoogwaardige plantaardige gemaksproducten op basis van uien, verse knoflook en gember. Faiafood levert onbewerkte, gesneden of gepureerde mixen van uien, verse knoflook en gember. Hiermee kan iedereen in een handomdraai een lekkere verse maaltijd op tafel toveren. Met Faiafood richten wij ons zowel tot consumenten als professionals. 

Wil je meer informatie of gewoon even hoi komen zeggen?