Q&A MET DE (SMAAK)MAKERS achter Faiafood: Sandra Zuiderduin

Faiafood interviewt Sandra Zuiderduin
Gember

Iedere maand publiceren we een mooi gesprek met de mensen achter Faiafood. We spreken dit keer met gezondheidsjournaliste Sandra Zuiderduin.

 

Ze geven het stokje aan elkaar door met een open vraag aan de volgende. Zo krijgt Faiafood een gezicht, waarvan de contouren zich steeds duidelijker aftekenen: Met de neus van de telers die hun hoogkwalitatieve reststromen afstaan om er weer nieuwe waarde aan te geven. De ogen van de verwerkers, die uien, knoflook en gember tot leven brengen. De tong van de chef, die een culinaire identiteit gaf aan Faiafood. En de mond van foodinfluencers die hun gerechten op smaak maken met Faiafood en de wereld laten weten hoe makkelijk en duurzaam Faiafood is. Dit keer hebben we vragen gesteld aan gezondheidsjournaliste Sandra Zuiderduin.

Deze maand: Q&A met Sandra Zuiderduin

Sandra Zuiderduin is redacteur en tekstschrijver met specialisatie op het gebied van o.a. voeding, gezondheid en duurzaamheid. Zij schreef talloze artikelen over gezonde, natuurlijke voeding voor het tijdschrift GezondNU en Force en diverse reportages voor Healthy magazine, Superfoodies en Health Factory. Daarnaast kwamen artikelen voor het Haarlems Dagblad en de Volkskrant van haar hand. Wij stuurden haar wat samples van Faiafood, waaronder onze gembershotjes, knoflookpuree en gemberpuree. Zij kookte met alle producten en was niet alleen blij verrast over de smaakboost, maar zeker ook met de boost voor je gezondheid als je dagelijks met deze verse producten kookt. Wij vroegen haar naar de gezondheidsvoordelen van verse gember en knoflook zoals in Faiafoodproducten.

Sandra Zuiderduin

Q: Wat was jouw eerste gedachte toen je hoorde van Faiafood? 

A: Nooit van gehoord, maar klinkt als iets exotisch en culinairs…. Goh, nu ben ik toch wel benieuwd……. wat zouden ze doen?” Dus meteen een mooie box aangevraagd en lekker mee aan de slag gegaan. Zelfs mijn kieskeurige kids konden het waarderen.

Quickbox

Q: Kun je beschrijven wat de voordelen kunnen zijn van de producten van Faiafood met betrekking tot een gezonde leefstijl?

A: “Als jarenlange hardcore doorgewinterde foodie weet ik natuurlijk hoe belangrijk gezonde voeding is. Maar zelfs bij mij als alleenstaande moeder én ondernemer schiet het er wel eens bij in door tijdgebrek. Dan pak ik uit gemak toch iets wat minder gezond is. De onbewerkte en pure producten van Faiafood zijn niet alleen lekker en eenvoudig te doseren, maar ook lang houbaar en gezond. Zo hoef ik geen consessies meer te doen en kan ik gemakkelijk een gezonde leefstijl onderhouden”.

“FAIAFOOD: MAKKELIJK, SNEL, LEUK, LEKKER EN PRAKTISCH

Q: Hoe draagt Faiafood volgens jou bij aan duurzaamheid?

A: “Met mijn kleine huishouden doe ik vaak langer met producten. Maar als deze vers zijn, dan moet ik ze soms weggooien, omdat ze bedorven zijn. Met de producten van Faiafood gebruik je alleen wat je nodig hebt zonder dat de rest bederft. Nu gooi ik minder weg en kan ik nog steeds vers en gezond koken. Daarnaast spreekt het duurzame idee achter dit oer-hollandse bedrijf mij erg aan. Ze gebruiken groenten die er aan de buitenkant misschien niet perfect uitzien, maar aan de binnenkant vol met dezelfde voedingsstoffen zitten. Dat sluit eigenlijk naadloos aan bij mijn afkeer tegen uiterlijke schijn en de maakbaarheid van deze tegenwoordige tijd.”

ECHTE SCHOONHEID ZIT VAN BINNEN  EN DAT LAAT FAIAFOOD OP EEN (H)EERLIJKE MANIER ZIEN

Q: Estafettevraag van Arie Havelaar, oprichter en partner van Sawari Fresh B.V.
We zijn nu in een samenwerkingsverband aan het onderzoeken welke claims we wetenschappelijk kunnen onderbouwen, zoals de ontstekingsremmende werking. Wat is jouw ervaring met onderbouwde claims van gember?
A: Mijn ervaring met onderbouwde claims voor natuurlijke producten in het algemeen is dat ze er vrijwel niet zijn. Als journalist werkend voor reguliere en alternatieve media zie ik al jaren een oneerlijke strijd tegen alles wat natuurlijk en bevorderlijk is voor ons zelfherstellend vermogen. Allereerst omdat er op natuurlijke producten geen patent gevraagd en dus niet aan verdiend kan worden.

Gember is een kruid en valt daarmee onder de regelgeving voor botanicals. Die is gelukkig wat ruimer en vager dan de wetgeving voor vitamines bijvoorbeeld. Zo mag je altijd zeggen dat het bijdraagt aan…. / kan helpen bij….. / ondersteunt…. Je mag echter geen harde claims maken als zijnde het geneesmiddelen. Bewoordingen als ‘Het kan dit genezen, tegengaan, oplossen’ etc mogen dus niet.

Ik zou dus zeggen: ‘In Azië gebruiken ze gember al eeuwenlang voor de vele gezondheidsvoordelen. Zo zou het ontstekingen, misselijkheid, braken en reisziekte kunnen tegengaan en een natuurlijk hulpmiddel zijn bij zowel het verlagen van de bloedsuikerspiegel als het verbeteren van de spijsvertering en het immuunsysteem.’ 😊.

Q: Estafettevraag aan Roussel Onions, verwerkers van ui, knoflook en gember tot gemaksproducten. Wat zou je aan partner Charlotte Roussel  willen vragen?

A: Waarom verwerken jullie de ui, knoflook en gember tot puree en bijvoorbeeld niet als partjes of ringen. Ik zie dat jullie uien in allerlei hoedanigheden verwerken, bijvoorbeeld als stiften, blokjes en partjes. Maar wanneer gebruik je nu wat?

Volgende maand publiceren we een interview met Charlotte Roussel van Roussel Onions.

Kom in contact

Faiafood ontwikkelt hoogwaardige plantaardige gemaksproducten op basis van uien, verse knoflook en gember. Faiafood levert onbewerkte, gesneden of gepureerde mixen van uien, verse knoflook en gember. Hiermee kan iedereen in een handomdraai een lekkere verse maaltijd op tafel toveren. Met Faiafood richten wij ons zowel tot consumenten als professionals. 

Wil je meer informatie of gewoon even hoi komen zeggen?