Q&A MET DE (SMAAK)MAKERS achter Faiafood: Biesheuvel Knoflook

Arjan Biesheuvel Faiafood
Arjan Biesheuvel Faiafood

Iedere maand publiceren we een mooi gesprek met de mensen achter Faiafood. We spreken dit keer met Arjan Biesheuvel van Biesheuvel Knoflook.

 

Ze geven het stokje aan elkaar door met een open vraag aan de volgende. Zo krijgt Faiafood een gezicht, waarvan de contouren zich steeds duidelijker aftekenen: Met de neus van de telers die hun hoogkwalitatieve reststromen afstaan om er weer nieuwe waarde aan te geven. De ogen van de verwerkers, die uien, knoflook en gember tot leven brengen. De tong van de chef, die een culinaire identiteit gaf aan Faiafood. En de mond van foodinfluencers die hun gerechten op smaak maken met Faiafood en de wereld laten weten hoe makkelijk en duurzaam Faiafood is.

Q&A met Arjan Biesheuvel, de knoflookman

Op de doorgaande weg van Amsterdam naar Texel, in de Wieringermeerpolder huist  Biesheuvel Knoflook, de belangrijkste teler van Hollandse verse knoflook. De boerderij en het lieftallig boerderijwinkeltje vallen volledig in het niet bij de enorme loodsen die de geur van echte verse knoflook verspreiden. De wagens van de grootgrutters staan hun waar te laden, dat ze rechtstreeks bij deze boer afnemen. We spreken de vriendelijke Arjan Biesheuvel, die bijna 40 jaar geleden op de akkers van zijn vader en grootvader innoveerde met de eerste Hollandse knoflookteelt. Van zijn hoogwaardige reststroom wordt dankbaar gebruik gemaakt in diverse Faiafood producten.

Verse bollen knoflook Faiafood
Verse bollen knoflook

Q: Waarom knoflook? 

A: Mijn grootvader was een van de eerste akkerbouwers van de Wieringermeer toen deze net was drooggelegd in 1938. Mijn vader heeft het akkerbouwbedrijf overgenomen en ging pionieren met uien. Toen ik van de agrarische opleiding kwam, wilde ik ook innoveren en ging met verse knoflook aan de slag. We gebruikten de machines van de tulpenboer die het land huurde in de zomer en zo zijn we met kleine stukjes land gaan experimenteren. In 2007 ben ik verhuisd naar deze boerderij en kon ik volledig op verse knoflook toeleggen. Nu verbouwen we jaarlijks 500 ton verse knoflook en produceren 200 ton knoflookpuree.

MIJN MISSIE IS OM HEEL NEDERLAND AAN DE VERSE KNOFLOOK TE KRIJGEN

Opa Biesheuvel met zijn kleinzoon tussen de knoflook van Arjan. Faiafood
Opa Biesheuvel met zijn kleinzoon tussen de knoflook van Arjan.

Intussen heb ik een boek uitgebracht over verse knoflook en ben ik af en toe te horen en te zien op radio of tv om zoveel mogelijk mensen te informeren over de voordelen van mijn product(en). We hebben zelfs een eigen foodtruck om de verse knoflook te promoten.

Foodtruck Biesheuvel Knoflook Faiafood
De foodtruck om verse knoflook te promoten

Q: Wat is het verschil tussen verse en gedroogde knoflook? 

A: Verse knoflook is veel milder en heel anders dan de gedroogde knoflook die we doorgaans in een netje kopen. Die komt meestal uit China en heeft een spruitje die een zwavelverbinding maakt waardoor je uit je poriën gaat ruiken. Deze knoflook staat langer op het veld dan onze verse knoflook, die na het pellen meteen gegeten kan worden. Om de versheid te kunnen garanderen, houden wij de knoflook een paar maanden in zuurstofarme cellen. De bollen halen in de afgesloten ruimten de zuurstof zelf uit de lucht en zetten dit om in CO2. Na een week of drie belanden ze in een soort natuurlijke coma. Daardoor blijven ze lekker lang vers en kunnen wij nu halfjaarrond leveren. We willen uiteindelijk jaarrond kunnen leveren, dus proberen steeds nieuwe technieken en rassen uit.

“VAN VERSE KNOFLOOK GA JE NIET STINKEN!”

Q: Wat heeft de samenwerking met de ketenpartners van Faiafood jou opgeleverd?

A: Dankzij de samenwerking met de drie partners van Faiafood kunnen wij allemaal gebruik maken van ieders netwerk. Dat betekent voor ons dat wij nu ook klanten kunnen benaderen die we anders niet bereiken met alleen verse knoflook. Met Faiafood bieden we een breed assortiment aan, waarin reststromen verwerkt zijn. Zo kan ik ook mijn reststromen nog beter verwerken en afzetten in de retail, waar ik ook al met mijn verse product lig. Mijn reststromen kunnen groot zijn: per oogst kan, in een slecht jaar, wel een groot deel niet voldoen aan de uiterlijke normen van de supermarkt. Wij hebben te maken met 9 verschillende certificeringen. Soms is het de kleur of de vorm, maar ook het formaat kan leiden tot reststroom.

“MET DE SMAAK EN DE KWALITEIT VAN ONZE RESTSTROMEN IS NIETS MIS”

Q: Estafettevraag van Yolanda van der Jagt: Is het nog wel van deze tijd dat een premium knoflookbol 100% wit moet zijn aan de buitenkant?

A: Nee, absoluut niet! De supermarkt verlangt nog steeds de perfecte knoflookbol maar het zou mooi zijn dat ook de bollen ‘met een klein schoonheidsfoutje’ gewoon in de winkel liggen. Zolang de kwaliteit en de smaak goed is, is het niet duurzaam om te selecteren op uiterlijk. Gelukkig kunnen we tegenwoordig onze reststromen goed verwaarden tot nieuwe producten, maar ik zou ze liever vers verkopen.

Q: Wat zou je aan Annemarie van My Happy Kitchen willen vragen over verse knoflook en Faiafood?

A: Wat is voor jou het grote voordeel van verse knoflookpuree (van Faiafood)?

Volgende maand publiceren we een interview met Annemarie van My Happy Kitchen.

Kom in contact

Faiafood ontwikkelt hoogwaardige plantaardige gemaksproducten op basis van uien, verse knoflook en gember. Faiafood levert onbewerkte, gesneden of gepureerde mixen van uien, verse knoflook en gember. Hiermee kan iedereen in een handomdraai een lekkere verse maaltijd op tafel toveren. Met Faiafood richten wij ons zowel tot consumenten als professionals. 

Wil je meer informatie of gewoon even hoi komen zeggen?