Q&A MET DE (SMAAK)MAKERS achter Faiafood: Waterman Onions

Iedere maand publiceren we een mooi gesprek met de mensen achter Faiafood.   

We spreken dit keer met Erik Waterman van Waterman Onions.

 

Ze geven het stokje aan elkaar door met een open vraag aan de volgende. Zo krijgt Faiafood een gezicht, waarvan de contouren zich steeds duidelijker aftekenen: Met de neus van de telers die hun hoogkwalitatieve reststromen afstaan om er weer nieuwe waarde aan te geven. De ogen van de verwerkers, die uien, knoflook en gember tot leven brengen. De tong van de chef, die een culinaire identiteit gaf aan Faiafood. En de mond van foodinfluencers die hun gerechten op smaak maken met Faiafood en de wereld laten weten hoe makkelijk en duurzaam Faiafood is. Deze keer spreken we met Erik Waterman, mededirecteur-eigenaar van  Waterman Onions.

Bij aankomst op het immense terrein van Waterman Onions valt de bedrijvigheid direct op. In de indrukwekkende loodsen worden dagelijks miljoenen uien gedroogd, verpakt, gesorteerd en geëxporteerd. Enorme vrachtwagens met grote letters ‘Waterman’, rijden af en aan. Er dwarrelen wat uienschilletjes door de lucht. In de kantoren zien we grote afbeeldingen van uien en in de hal staan de kisten met verschillende uien hoog opgestapeld. Welkom in de wereld van de UI!

Erik en Wim Waterman van Waterman Onions, smaakmaker van Faiafood.
Erik en Wim Waterman, Waterman Onions

Q: Hoe kom je in de uien terecht?

A: Mijn broer en ik zijn de derde generatie Watermannen. Onze opa teelde uien aardappelen en wortels zelf sinds 1935. De producten werden ook bewerkt, verwerkt en afgezet. Vandaar uit zijn we uitgegroeid tot een wereldwijd handelsbedrijf met niet alleen eigen teelt.

We hebben ons gefocust op uien omdat het de grootste groente ter wereld is. In iedere keuken wordt ui gebruikt, mede omdat hij zo veelzijdig is. Hij komt voor in Aziatische, Afrikaanse, Oosterse, Indiase en Europese gerechten. Daarmee is hij uniek en de meest veelzijdige smaakmaker ter wereld.

“DE UI IS DE GROOTSTE, MEEST VEELZIJDIGE EN OUDSTE GROENTE VAN DE WERELD”

De ui is ook een van de oudste groenten. Al in het tweede millennium voor Christus gebruikten de oude Egyptenaren wilde uien voor medicinale doeleinden. De broertjes en zusjes van de ui, zoals de knoflook, prei en bieslook behoren allemaal tot de ui-achtigen (Allium). De oerui hebben we op verschillende manieren gedifferentieerd naar een assortiment van rood, geel, wit, zoet, scherp en pittig. Daarnaast zijn we gaan kijken wat we kunnen doen met de uien met een klein ‘schoonheidsgebrekje’.

Gerooide gele uien

Q: Wat betekent duurzaamheid en reststroom verwaarding bij Waterman Onions?

A: Bij Waterman staat duurzaamheid heel hoog in het vaandel. Wij zijn hard op weg naar klimaat neutrale productie en bedrijfsprocessen door middel van zonnepanelen, warmtepompen en een enorme accu voor de opslag van opgewekte energie. Binnenkort kunnen we zelfs gebruik van de windenergie van onze buurman. Daarnaast streven we naar maximale benutting van onze reststromen. Uienschillen bevatten veel droge stof en vezels en andere hoogwaardige eiwitten. De restanten worden verwerkt tot biobrandstof.

“DE RESTSTROMEN VAN UI HEBBEN DEZELFDE KWALITEIT ALS DE GEWONE UIEN”

Producten die een schoonheidsfoutje hebben, bijvoorbeeld een kale of misvormde ui, kunnen niet verkocht worden vanwege de strenge normen van de winkels. Je kunt het wel gebruiken als smakelijk versproduct, maar door het te bewerken, verwerken, versnijden of pureren, ontstaat er een duidelijke meerwaarde voor de gebruiker. Dat geldt ook voor knoflook en gember. In elke keuken wordt een ui of een knoflook als basis geschild, gesneden, versnipperd als basis om vervolgens mee te bakken, koken of frituren. We hebben met Faiafood producten gecreëerd die kant-en-klaar, vers en smakelijk zijn: ready to cook tastemaker!

Q: Hoe vertaalt zich dat naar Faiafood?

A: Met de producten van Faiafood hebben we een samenwerking met onze broertjes en zusjes, de knoflook en de gember, om gezamenlijk onze reststromen in te zetten voor nieuwe concepten die gezond, lekker, duurzaam en gemakkelijk zijn. Door samenwerking met onze partners, zijn we in staat om van elkaars kennis en relaties gebruik te maken en een optimaal product te creëren. Ieder bedrijf zet zijn eigen unieke expertise en creativiteit in voor gezamenlijke producten. Het zijn universele smaakmakers geworden, die geschikt zijn voor thuis en voor de professionele chefs, maar waar zeker ook de industrie zijn voordeel mee kan halen.

Q: Wat is de voorwaarde om een duurzaam product neer te zetten?

A: Voor Faiafood is het essentieel dat het product toegevoegde waarde biedt op het gebied van gemak, smaak en betaalbaarheid. Dat maakt het economisch haalbaar. Alleen maar een duurzaam product neerzetten om van je reststroom af te komen is niet genoeg. We willen een eigen nieuw product neerzetten voor een nieuwe manier van koken.

“HET IS NIET ÓF JE UI, KNOFLOOK EN GEMBER GEBRUIKT, MAAR HÓE JE HET GEBRUIKT “

Het is als een nieuwe lifestyle, waarbij je snel een gezond en vers ingrediënt als smaakmaker toevoegt. Iedereen kan koken en dat kunnen we extra faciliteren met Faiafood. Op het gebied van gezondheid, zoals het terugdringen van zout, kan Faiafood een positieve betekenis hebben. Ook voor de professionele chef met personeelstekort is Faiafood een uitkomst, want het meest gebruikte product in de keuken hoeft niet geschild, gehakt en gesneden te worden.

Q: Wat zou je aan Yolanda van der Jagt willen vragen over hun culinaire bijdrage aan het ontstaan van Faiafood?

A: Aan Yolanda zou ik willen vragen hoe zij de toekomst van het verwaarden van reststromen met Faiafood ziet.

Volgende maand publiceren we een interview met Yolanda van der Jagt.

Kom in contact

Faiafood ontwikkelt hoogwaardige plantaardige gemaksproducten op basis van uien, verse knoflook en gember. Faiafood levert onbewerkte, gesneden of gepureerde mixen van uien, verse knoflook en gember. Hiermee kan iedereen in een handomdraai een lekkere verse maaltijd op tafel toveren. Met Faiafood richten wij ons zowel tot consumenten als professionals. 

Wil je meer informatie of gewoon even hoi komen zeggen?